Ενώ οι τροϊκανοί "βλέπουν" υψηλόμισθους στη χώρα, η Eurostat παρουσιάζει στοιχεία που φέρνουν τους Έλληνες να βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και μάλιστα σε ποσοστό αντίστοιχο με αυτό της Βουλγαρίας.
Η πραγματικότητα της Eurostat έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτή της τρόικας που επιμένει στη δραστική μείωση ή και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και τη μείωση των κατώτερων μισθών, με το σκεπτικό πως η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν χαμηλότερους μισθούς.
Βάσει των στοιχείων, το 20,1% των Ελλήνων βρίσκεται στο όριο της φτώχειας βρίσκεται το 20,1% όταν στην Ισπανία το ποσοστό βρίσκεται στο 20,7% και στην Πορτογαλία στο 17,9%.
Εκεί που αλλάζουν δραματικά τα δεδομένα είναι στα επιμέρους στοιχεία που δείχνουν το ποσοστό εκείνων που αποστερούνται βασικών υλικών αγαθών, όντας στα όρια της φτώχειας.
Στην Ελλάδα το ποσοστό διαμορφώνεται στο 59%, όταν στη Πορτογαλία είναι 47,2% και στην Ισπανία μόλις 28,9%.
Εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία που δείχνουν πόσοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας αν και εργαζόμενοι. Στην Πορτογαλία το ποσοστό αυτό είναι μόλις 9,7%, στην Ισπανία 12,7% και στην Ελλάδα 13,8%.
Τα στοιχεία που δείχνουν πόσο αυξήθηκε το πραγματικό ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα στις τρεις χώρες την κρίσιμη τριετία 2007- 2009, όταν δηλαδή ξεσπούσε η κρίση, αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις τραγικές συνέπειες.
Ειδικότερα, στην Πορτογαλία είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση με 5%, στην Ισπανία 4% και στην Ελλάδα μόλις 0,7%, χαμηλότερα μάλιστα και από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν 1,9%.
Καλπάζει η ανεργία
Δραματικά είναι όμως τα στοιχεία και για την ανεργία. Σύμφωνα με την Eurostat, ο δείκτης ανεργίας ανήλθε τον Οκτώβριο του 2011 στο 19,2%, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη χώρα της ΕΕ με την υψηλότερη ανεργία, μετά την Ισπανία (22,7%).
Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2011 η ανεργία στην Ελλάδα μέσα σε ένα 12μηνο αυξήθηκε κατά 5,3% σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat.
Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ στις 12 Ιανουαρίου 2012, η ανεργία στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2011 έφτανε το 18,2%, δηλαδή υπολογίζεται χαμηλότερη κατά μια ποσοστιαία μονάδα.
Τον ίδιο μήνα, η Ελλάδα κατέγραψε τον δεύτερο υψηλότερο δείκτη ανεργίας στην ΕΕ για τους νέους κάτω των 25 ετών, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 47,2%, μετά την Ισπανία (48,3%). Στους άνδρες, ο δείκτης ανεργίας στην Ελλάδα έφτασε το 17,2% και στις γυναίκες το 22,1%.