Καθοριστικό αγώνα σε δύο μέτωπα δίνει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία διαπραγματεύεται ταυτόχρονα το κούρεμα του χρέους με τους ιδιώτες πιστωτές και τη νέα δανειακή σύμβαση με την τρόικα 48 ώρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε συνέντευξή του στο Reuters ο Λουκάς Παπαδήμος εμφανίστηκε αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι η χώρα μας δεν θα χρεοκοπήσει και εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι παράλληλες διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα ευοδωθούν μέχρι το μέσον της επόμενης εβδομάδας.
Τον ίδιο τόνο αισιοδοξίας για τη σωτηρία της Ελλάδας έδωσε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το Νταβός της Ελβετίας, όπου συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πραγματοποιηθούν οι ελληνικές δεσμεύσεις. «Δεν περιμένω χρεοκοπία της Ελλάδας. Είμαι σίγουρος ότι αν όλοι πράξουν αυτά που συμφωνήθηκαν και αν όλα τα κόμματα στην Ελλάδα είναι έτοιμα να το κάνουν, θα αποφύγουμε- μπορούμε και θα το πράξουμε- μία χρεοκοπία της Ελλάδας. Φυσικά και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».
Μιλώντας στο CNN, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πραγματοποιηθούν οι ελληνικές δεσμεύσεις: «Η Ελλάδα πρέπει όχι μόνο να δεσμευθεί, αλλά και να αποδώσει, γιατί η Ελλάδα δεσμεύθηκε πριν από δύο χρόνια, αλλά δεν πραγματοποίησε όλες τις δεσμεύσεις και αυτό είναι ένα από τα κρίσιμα ζητήματα για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη. Αυτό πρέπει να γίνει στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να δώσουμε λάθος κίνητρα, κανένα τείχος προστασίας δεν θα δουλέψει αν δεν επιλυθουν τα αληθινά προβλήματα».
Εν τω μεταξύ, ταράζει τα νερά η κίνηση του οίκου αξιολόγησης Fitch να υποβαθμίσει το αξιόχρεο πέντε μελών της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα του Βελγίου, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας.
Τόσο στο επίκεντρο όσο και στα παρασκήνια του Νταβός εξακολουθεί να κυριαρχεί το ελληνικό ζήτημα. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στην παράμετρο της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, επιμένοντας ότι μέχρι το 2020 θα πρέπει να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ: «Το ΔΝΤ εμμένει στη βιωσιμότητα του χρέους και για εμάς μετράει ότι χρειάζεται είτε ο επίσημος τομέας, ο ιδιωτικός τομέας που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, είτε είναι η χώρα που παίρνει και εφαρμόζει πολύ σταθερά μέτρα για να προσαρμοστεί. Δεν παίζει ρόλο για εμένα. Όμως πρέπει το χρέος να επιστρέψει στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020».
Από πλευράς του, ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ θεωρεί ότι η παρούσα κρίση δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή, αλλά παγκόσμια.
Προφανώς όμως η Λαγκάρντ διαφωνεί: «Τα μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να κάνουν μία ιδιαίτερη προσπάθεια επειδή εκεί είναι η κρίση. Και είναι μία περιοχή του κόσμου που μπορεί να επωμισθεί να βοηθήσει τον εαυτό της και αυτό είναι η πρώτη μου προτεραιότητα. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να βοηθήσουν τον εαυτό τους περισσότερο από όσο έχουν κάνει μέχρι τώρα». «Υπάρχει πρόοδος», σημείωσε ακόμα, τονίζοντας ωστόσο ότι «είναι κρίσιμης σημασίας τα μέλη της Ευρωζώνης να αναπτύξουν ένα ξεκάθαρο, απλό τοίχος ασφαλείας που μπορεί να λειτουργήσει τόσο για τον περιορισμό της μετάδοσης της κρίσης όσο και για την δημιουργία εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη ώστε να μπορέσουν να ικανοποιηθούν οι χρηματοδοτικές της ανάγκες». Παράλληλα, τόνισε παράλληλα πως θα υπάρξει ανάγκη για κεφάλαια από το ΔΝΤ, προκειμένου να βοηθηθεί η Ευρωζώνη.
Η Ελλάδα πιθανότατα θα βγει από την ευρωζώνη μέσα σε 12 μήνες, ενώ τον ίδιο δρόμο μπορεί να ακολουθήσει και η Πορτογαλία, δήλωσε παράλληλα από το Νταβός ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί. «Η Ευρωζώνη είναι ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα σε αργή κίνηση», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες είναι αφερέγγυες». Παράλληλα, ο Ρουμπινί δίνει 50% πιθανότητα μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια η Ευρωζώνη να διαλυθεί.
Κι όλα αυτά μόλις 48 ώρες πριν την πρώτη φετινή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης...