Πυρά από τους Ευρωπαίους εταίρους δέχτηκε η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, ενώ το κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συνάντηση των ηγετών ήταν ιδιαιτέρως βαρύ.
Το ελληνικό ζήτημα δεν βρισκόταν επίσημα στην ημερήσια διάταξη της συνόδου που ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, αλλά τέσσερις χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Βέλγιο) πρότειναν να γίνει έκτακτη συζήτηση για την Ελλάδα, προκειμένου να απαντήσει αύριο η ελληνική κυβέρνηση.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έκανε μια σύντομη ενημέρωση στους ομολόγους του για την πορεία των ελληνικών θεμάτων, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της Ε.Ε. για τη χώρα μας, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει όλες τις απαιτούμενες αλλαγές.
Η κριτική της Ελλάδας εστιάζεται στην απουσία αποτελεσμάτων, στην αδυναμία δηλαδή της χώρας να βελτιώσει τη δημοσιονομική εικόνα της, έπειτα από την εφαρμογή δύο Μνημονίων διάσωσης της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής έγιναν συστάσεις προς την ελληνική πλευρά για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, ενώ έπειτα από αίτημα της γερμανικής πλευράς θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Λ.Παπαδήμου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ μετά τη Σύνοδο.
Ανοιχτό επίσης παραμένει το ενδεχόμενο να γίνει Σύνοδος των 17 του Eurogroup, ενώ κυκλοφορούν και σενάρια για έκτακτη σύνοδο στις 8 -9 Φεβρουαρίου, ίσως και αργότερα.
Αναλυτικά οι δηλώσεις των ηγετών
Στα σχόλια των Ευρωπαίων ηγετών, κατά την προσέλευσή τους στη Σύνοδο, μονοπώλησε σχεδόν η γερμανική πρόταση για ορισμό επιτρόπου στην Ελλάδα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε: "Νομίζω ότι κάνουμε μια συζήτηση που δεν θα έπρεπε. Αφορά το πως η Ευρώπη μπορεί να προσφέρει στήριξη ώστε η Ελλάδα να μπορεί να συμμορφωθεί, άρα υπάρχουν στόχοι. Αλλά αυτό είναι εφικτό μόνο εάν η Ελλάδα και άλλες χώρες το συζητήσουν αυτό. Για αυτό το λόγο δεν θέλω μια αμφιλεγόμενη συζήτηση, αλλά μια εποικοδομητική που να είναι πετυχημένη. Πετυχημένη για τους πολίτες της Ελλάδας και τίποτα άλλο".
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε: "Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να ξεχωρίσουμε την Ελλάδα. Εάν είμαστε προετοιμασμένοι να διασφαλίσουμε στην συνθήκη ότι αυτό θα το κάνουμε σε χώρες που συνεχώς είναι εκτός στόχων, τότε δεν είναι αντίθετος, αλλά δεν νομίζω ότι είναι σωστό να το έχουμε αυτό μόνο σε σχέση με την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν είναι στο επίκεντρο της σημερινής συνόδου αλλά χωρίς αμφιβολία θα μιλήσουμε για αυτό".
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάινμαν τάχθηκε κατά της επιτροπείας: "Δεν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να έχουμε έναν επίτροπο για μία χώρα. Προτιμώ η Κομισιόν να εργαστεί με τον ίδιο τρόπο όπως και με άλλες χώρες του προγράμματος και να προχωρήσει σε αυστηρούς ελέγχους. Υπάρχει η τρόικα και άλλοι που κάνουν αυτή τη δουλειά".
Τέλος, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τόνισε: "Ποτέ δεν σχολιάζω προτάσεις συναδέλφων ενόψει της συνόδου αλλά σε γενικές γραμμές γνωρίζετε τη θέση της Ολλανδίας... Εάν είμαστε προετοιμασμένοι, στην περίπτωση της Ελλάδας, προκειμένου να βοηθήσουμε την Ελλάδα, και προς το δικό μας συμφέρον, να ξεπεράσει αυτή την δύσκολη περίοδο, περιμένουμε να εφαρμόσουν τη συμφωνία πολύ αποτελεσματικά".
Υπενθυμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα δύο Συνθήκες, μία που θα αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία, το αποκαλούμενο και "δημοσιονομικό σύμφωνο" και μία που θα αφορά το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης (ΕSM).