"Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέσα στο ευρώ", δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος κρατικής ανάλυσης της Fitch, David Riley, τονίζοντας πως η διαδικασία του PSI για την Ελλάδα ήταν μια καταστροφή.
Ο Riley, μιλώντας σε συνέδριο στο Παρίσι, διευκρίνισε πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αλλά θα παραμείνει στην ευρωζώνη.
"Η διαδικασία της συμμετοχής του ιδιωτικού κλάδου στη μείωση του ελληνικού χρέους ήταν "μια καταστροφή", είπε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας πως εάν οι συνομιλίες με τους πιστωτές για το κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία, αυτό θα αποτελέσει μεγάλο ρίσκο για την ευρωζώνη.
Τόνισε δε πως η διαδικασία PSI στην Ελλάδα είχε μια διαρκή επίδραση για όλη την ευρωζώνη, καθώς τέθηκαν στο τραπέζι η κρατική χρεοκοπία και η αναδιάρθρωση.
"Ο φόβος μας είναι ότι το τζίνι έχει βγει από το μπουκάλι και είναι πολύ δύσκολο να ξαναμπεί. Ένα από τα μεγάλα πιθανά αρνητικά σοκ για την ευρωζώνη είναι η διαδικασία εκτέλεσης του PSI να μην χειριστεί σωστά ή εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία οι συνομιλίες", ανέφερε.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως η χώρα η οποία θα κρίνει την επιτυχία ή αποτυχία του ενιαίου νομίσματος είναι η Ιταλία, ενώ τέλος εξήγησε πως η αλληλεξάρτηση κυβερνήσεων και τραπεζών επί ευρωπαϊκού εδάφους συντέλεσε σε μεγάλο βαθμό στη γέννηση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Θέλει την Ελλάδα πίσω στη δραχμή
Μια ευρωζώνη στην οποία θα ανήκουν πλέον μόνον έξι έως επτά χώρες, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στη δραχμή, προτείνει ο Αυστριακός οικονομολόγος και ειδικός του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Φριτς Μπρόις, σε σημερινές δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα "Κουρίρ".
Ο κ. Μπρόις τάσσεται υπέρ ενός επαναπροσδιοριμού της νομισματικής ένωσης στην Ευρώπη, όπου το ευρώ, όπως διατείνεται, θα πρέπει πλέον να κρατήσουν μόνον Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, ενδεχομένως και Φινλανδία, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στη δραχμή και να την υποτιμήσει δραματικά για να επανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο Αυστριακός οικονομολόγος δεν είναι αισιόδοξος όπως ο επικεφαλής της Ευρωομάδας και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που σε δηλώσεις του ανέφερε πως είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα με την Αθήνα, την οποία ο ίδιος κάλεσε να παρουσιάσει χειροπιαστά αποτελέσματα.
Σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Ραδιόφωνο "Ντόιτσλαντφουνκ", που επικαλείται η εφημερίδα, ο κ. Γιούνκερ είχε τονίσει χαρακτηριστικά πως "αν δεν ήμουνα αισιόδοξος, θα μπορούσατε ήδη πριν από μήνες να μεταδώσετε την είδηση της αυτοκτονίας μου".
Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται πως από την αρχή της κρίσης, στην Ελλάδα έχουν χαθεί 900.000 θέσεις εργασίας, έχουν μειωθεί εκατοντάδες χιλιάδες μισθοί ή συντάξεις, η φτώχεια εξαπλώνεται και τελευταία, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τη διανομή δωρεάν κουπονιών σε σχολεία εργατικών συνοικιών για τη σίτιση παιδιών και νέων.