Ενδιαφέρον της ρωσικής Gazprom για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ προκύπτει από τη συνάντηση που είχε νωρίτερα την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον αντιπρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της Gazprom και γενικό διευθυντή της Gazprom Export, Alexander Medvedev.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Gazprom στη συνάντηση "συζητήθηκαν οι προοπτικές τις ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ" ενώ οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν "στην κατάσταση των αγορών φυσικού αερίου με ιδιαίτερη έμφαση στην εξαιρετικά αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα και τις παραδόσεις κατά τη χειμερινή περίοδο".
Η Gazprom αναφέρει ότι "η Ελληνική πλευρά εκτίμησε ιδιαιτέρως τις επιπλέον ποσότητες αερίου που προμήθευσε ο όμιλος Gazprom στην Ελλάδα κατά την περίοδο του αυξημένου ψύχους φέτος τον χειμώνα".
Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Κώστας Μαθιουδάκης και ο πρόεδρος της Prometheus Gas, εταιρίας στην οποία συμμετέχει η Gazprom, Δημήτρης Κοπελούζος.
Η Ελλάδα προμηθεύεται φυσικό αέριο από την Gazprom με αγωγό μέσω των δικτύων Ρουμανίας- Βουλγαρίας. Η σύμβαση προβλέπει την προμήθεια 2,8 δισ. κυβικών μέτρων αερίου τον χρόνο και λήγει το 2016.
Κοινή αξιοποίηση
Την έναρξη της διαδικασίας για την πώληση, σύμφωνα με το μνημόνιο, του συνόλου των μετοχών του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ (65%) και του 34% της συμμετοχής στη ΔΕΣΦΑ (επί συνόλου 65%), αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, το Δημόσιο προχωρά στην πώληση (από κοινού, με τα ΕΛΠΕ και το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) έως του συνόλου των μετοχών της ΔΕΠΑ, κυριότητας του Δημοσίου.
Η πώληση αυτή, όπως αναφέρεται στην απόφαση, θα γίνει πριν, ταυτόχρονα ή μετά τη μεταβίβαση στο Δημόσιο μετοχών της ΔΕΣΦΑ, ποσοστού 34% επί του μετοχικού κεφαλαίου της.