Στην εφεδρεία 15.000 εργαζόμενοι του ΥΠΕΚΑ

"Δεκαπέντε χιλιάδες άτομα πλεονάζοντος προσωπικού μετατίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας εντός του 2012 σε σχέση με τον προσδιορισμό φορέων ή μονάδων που κλείνουν ή ελαττώνονται σε μέγεθος".
Αυτό αναφέρει σχετική διάταξη του νέου μνημονίου, η οποία σημειώνει πως "στο προσωπικό που βρίσκεται σε εργασιακή εφεδρεία καταβάλλεται ποσοστό 60% των βασικών τους αποδοχών (εξαιρουμένων των υπερωριών και άλλων επιπλέον αποδοχών) για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 12 μηνών, μετά το οποίο απομακρύνονται. Αυτή η χρονική περίοδος των 12 μηνών μπορεί να παραταθεί μέχρι τους 24 μήνες για το προσωπικό το οποίο είναι κοντά στη συνταξιοδότηση. Οι πληρωμές στο προσωπικό καθ' όν χρόνον ευρίσκεται υπό καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θεωρούνται τμήμα των πληρωμών της αποζημιώσεώς τους".
Το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη προχωρήσει στην συγχώνευση του ΕΚΠΑΑ με το ΙΓΜΕ, σε έναν οργανισμό (ΕΚΒΑΑ) και από τον Ιανουάριο του 2012 έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την ένταξη σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας περίπου 170 υπαλλήλων.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εντός χρονοδιαγραμμάτων βρίσκεται η υλοποίηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του Νέου Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.
Οι υποχρεώσεις του ΥΠΕΚΑ, επισημαίνεται, περιλαμβάνουν τόσο οριζόντια μέτρα, όπως η μείωση λειτουργικών δαπανών, η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ, η αύξηση του ρυθμού απορρόφησης κονδυλίων από διαρθρωτικά ταμεία και η αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, όσο και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια, την περιβαλλοντική αδειοδότηση, την χωροταξία και πολεοδομία και τη διαχείριση αποβλήτων.
Δύσκολες αποφάσεις
Ενδεικτικά οι αποφάσεις που καλείται να υλοποιήσει το ΥΠΕΚΑ, ορισμένες από τις οποίες περιλαμβάνονταν και στο πρώτο μνημόνιο, αφορούν μεταξύ άλλων:
* Στον τομέα της ενέργειας: Απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων καυσίμων, νομοσχέδιο για τη διατήρηση αποθεμάτων ασφαλείας καυσίμων, διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής της ΔΕΗ (έχει ήδη υλοποιηθεί) και της ΔΕΠΑ και ιδιωτικοποίηση των δύο εταιριών, πρόσβαση ιδιωτών στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, σύνδεση των τιμολογίων ρεύματος με τις τιμές χονδρικής και απελευθέρωσή τους ως τον Ιούνιο του 2013, αναμόρφωση του συστήματος στήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με εισαγωγή αυτόματων μειώσεων στις τιμές αγοράς της πράσινης ενέργειας, προώθηση του προγράμματος «Ήλιος» (το σχετικό νομοσχέδιο έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο).
*Αύξηση της απορρόφησης Κοινοτικών κονδυλίων: το 2011 οι δαπάνες τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2010 και η απορρόφηση έφθασε στο 24 %. Στόχος το 2012 είναι να φθάσει στο 40 %.
*Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας-αποκρατικοποιήσεις: Έχουν μεταβιβασθεί οι συμμετοχές του δημοσίου σε ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας ενώ εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού.
*Αδειοδότηση επιχειρήσεων: απλοποίηση διαδικασιών, εφαρμογή του νέου νόμου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση.
*Χωροταξία: επέκταση και ανάπτυξη του Κτηματολογίου, ολοκλήρωση των περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων, νέος τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών, μέτρα για τη διαχείριση των βιομηχανικών επικίνδυνων αποβλήτων, κ.α.