Από την απόδραση Παλαιοκώστα μέχρι τον χρηματισμό εφοριακού στην Αθήνα, οι έλεγχοι των δημοσίων υπαλλήλων χαρακτηρίζονται από ατιμωρησία, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει τα όρια της αδιαφάνειας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Βήματος", τα παραδείγματα ατιμωρησίας είδαν το φως της δημοσιότητας με αφορμή την κατά πλειοψηφία έγκριση, επί της αρχής και επί των άρθρων, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Ορισμένες από τις περιπτώσεις αυτές είναι:
- Μετά την απόδραση Παλαιοκώστα, οι υπεύθυνοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, που παραπέμφθηκαν στο Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο, αθωώθηκαν και επειδή η απόφαση εκδόθηκε στα όρια της παραγραφής το Δευτεροβάθμιο Συμβούλιο δεν έκρινε ποτέ την ουσία της υπόθεσης. Φυσικά οι συγκεκριμένοι δεν ελέγχθηκαν ποτέ.
- Οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι παραπέμφθηκαν για έκδοση πλαστών πτυχίων, στις εξετάσεις των ΤΕΕ, αθωώθηκαν στα Πρωτοβάθμια και μετά από ένσταση του υπουργού Παιδείας καταδικάστηκαν στα Δευτεροβάθμια.
- Εφοριακός από τη ΔΟΥ Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκε για παράβαση καθήκοντος και παράνομη επιστροφή ΦΠΑ. Το Πρωτοβάθμιο μετέτρεψε το παράπτωμα της σε αμέλεια και επειδή θεωρήθηκε ότι είχε παραγραφεί, αθωώθηκε. Μετά από ένσταση της Διοίκησης η υπόθεση πήγε στο Δευτεροβάθμιο, όπου της επιβλήθηκε ποινή παύσης έξι μηνών.
- Υπάλληλος στα τελωνεία του αεροδρομίου Αθηνών κατηγορήθηκε ότι είχε αφαιρέσει ρολόγια, κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, ρούχα... Πολλά βρέθηκαν στο σπίτι του.
Παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό με το ερώτημα της οριστικής παύσης, κρίθηκε ένοχος και του επεβλήθη προσωρινή παύση 4 μηνών! Ο υπουργός Οικονομικών υπέβαλε ένσταση και το Δευτεροβάθμιο τον απέλυσε. Καταδικάστηκε βέβαια και από τα ποινικά δικαστήρια για κλοπή σε φυλάκιση.
- Εφοριακός στην Αθήνα απαίτησε 100.000 ευρώ για να μην καταχωρηθεί φορολογική παράβαση, που εντόπισε σε επιχείρηση. Ο υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε την υπόθεση στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό, το οποίο του επέβαλε προσωρινή παύση 6 μηνών. Απολύθηκε από το Δευτεροβάθμιο.
Σημειώνεται δε, ότι μεταξύ των εγκλημάτων που παραγράφονταν στα Πειθαρχικά, ήταν και βαρύτατα ποινικά αδικήματα όπως υπαιξερέσεις, διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας από εκπαιδευτικούς, στρατιωτικούς κ.λ.π, καλλιέργεια και χρήση ναρκωτικών και άλλα.
Αυστηρές προθεσμίες και λιγότεροι εκπρόσωποι των εργαζομένων
Με την αλλαγή της σύνθεσης των πρωτοβάθμιων συμβουλίων, τα οποία συνήθως απήλασσαν τους ενόχους, λόγω συμμετοχής εκπροσώπων των εργαζομένων, επιδιώκεται πλέον να γίνουν αποτελεσματικότερα, λειτουργώντας και αποφασίζοντας με αμεροληψία και αντικειμενικότητα.
Παράλληλα θεσπίζονται αυστηρές προθεσμίες για την ολοκλήρωση των ΕΔΕ και των ανακρίσεων, αλλά και για την έκδοση αποφάσεων από τα πειθαρχικά, ενώ θα αναζητούνται ευθύνες από όσους δεν τηρούν τις προθεσμίες.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι την τελευταία δεκαετία, ασκήθηκαν από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό 3.362 ενστάσεις, που αφορούσαν 1.834 υποθέσεις.
Από αυτές οι 1.938 έγιναν από τη Διοίκηση και οι 1.424 από τους υπαλλήλους.
Εκδικάστηκαν 2.846 ενστάσεις, που αφορούν 1.532 υποθέσεις και εκκρεμούν 518. Από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης υποβλήθηκαν 789 ενστάσεις. Εκδικάστηκαν οι 604.
Ο ίδιος άσκησε προσφυγή ενώπιον του ΣτΕ κατά τριών αποφάσεων... Το υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε 809 ενστάσεις, το Παιδείας 177, η Διοίκηση του ΙΚΑ 57 και πολύ λιγότερες οι άλλοι.