"Η Ελλάδα είναι βαρέλι δίχως πάτο"

Ως ένα "βαρέλι δίχως πάτο" παρουσιάζει την Ελλάδα και την οικονομική της πορεία η γερμανική εφημερίδα "Die Welt", σε σημερινό δημοσίευμα, ενώ ο συντάκτης αναρωτιέται αν πραγματικά η κυβέρνηση γνωρίζει ποιος είναι ο πάτος και μέχρι πού μπορεί να φτάσει η οικονομική και κοινωνική κατρακύλα.
Στο άρθρο γίνεται αναφορά στο εξειδικευμένο δυναμικό που έχει πραγματοποιήσει μαζική απόβαση από τον Βορρά, προκειμένου να αναδιοργανώσουν το ελληνικό κράτος, το οποίο αναφέρεται συχνά ως "failed state".
"Η Ελλάδα είναι για τις χώρες - δανειστές ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Αλλά τι θα μπορούσε να γίνει με τον πάτο; Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποστείλει εξειδικευμένο δυναμικό από τον Βορρά, ώστε να οικοδομηθούν βιώσιμες κρατικές δομές", αναφέρεται χαρακτηριστικά,
Ο αρθρογράφος δεν παραλείπει να κάνει μία εκτενή αναφορά στη χρησιμότητα ενός σχεδίου "Μάρσαλ" για την Ελλάδα.
Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει και το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, χαρακτηρίζοντάς το ως αποτυχημένο εξ' αρχής, διότι στραγγαλίζει την αγορά. "Η ύφεση συνεχίζεται, η ανεργία και η φτώχεια επιδεινώνονται δραματικά", υπογραμμίζεται.
Στο άρθρο εκτιμάται πως "το πρώτο βήμα είναι να δοθεί στο βαρέλι ένας πάτος. Αυτό σημαίνει, να γίνει η Ελλάδα ένα κράτος με καλή διακυβέρνηση και διοίκηση. Αυτό που λείπει από τη χώρα είναι κρατικοί θεσμοί με δυνατότητα επιρροής". .
Τέλος, ο αρθρογράφος προτείνει για την Ελλάδα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο "Μάρσαλ" το οποίο δεν θα επικεντρώνεται στα χρήματα αλλά σε θεσμικές υποθέσεις και στην ανοικοδόμηση του κράτους.
"Η Ελλάδα είναι ένα κράτος ελαττωματικό και νεκρό. Δεν υπάρχουν οικονομικές αρχές, οι οποίες να παρέχουν πραγματική και αποτελεσματική εφαρμογή των φορολογικών νόμων. Η διαφθορά, ο νεποτισμός και η παράνομη ή μαύρη απασχόληση είναι περισσότερο κανόνας στο ελληνικό κράτος, παρά εξαίρεση.
Κοινοβούλιο και κυβέρνηση δεν διαθέτουν τα βασικά εργαλεία εφαρμογής και επιβολής μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.
Ως εκ τούτου, η χρηματοδότηση από το βορρά χωρίς καμία θεσμική στήριξη, θα παραμείνει αναποτελεσματική. Πρόκειται για ένα βασικό νόμο της θεωρίας της οικονομικής ανάπτυξης. Και η Ελλάδα χρειάζεται να ξεκινήσει από το μηδέν. Από την οικοδόμηση του κράτους", σημειώνεται χαρακτηριστικά.