FT: Στην κόψη του ξυραφιού το PSI

Ως καθοριστική για την αποφυγή της χρεοκοπίας περιγράφει την τρέχουσα εβδομάδα δημοσίευμα των Financial Times που κάνει λόγο για «αμφιβολίες» ως προς το επίπεδο συμμετοχής των πιστωτών στην ανταλλαγή ομολόγων.

«Η κυβερνητική προσφορά» σημειώνει το δημοσίευμα «είχε ένα αργό ξεκίνημα (σσ: ανταπόκριση από τους ομολογιούχους) ενώ ακόμη και οι ελληνες επενδυτές έδειχναν απρόθυμοι να μπουν γρήγορα στη συμφωνία», αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι γνώστες των διαπραγματεύσεων.
«Η Ελλάδα πρέπει να πείσει το 75% των ομολογιούχων να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ώστε να αποφύγει την επίτευξη της συμφωνίας μέσω των Ρητρών Συλλογικής Δράσης (CAC). Εάν το ποσοστό συμμετοχής είναι ακόμη χαμηλότερο του 66%, τότε ακόμη και οι CACs, καθίστανται άκυρες.
Στελέχη με γνώση των εξελίξεων, προειδοποιούσαν τους επενδυτές να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την απειλή ότι εάν η συμφωνία αποτύχει, τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.
Κάποιοι επενδυτές εξακολουθύν να πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να διασωθούν. Ομως τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει», σημειώνει το δημοσίευμα
Ανθρωποι που έχουν εμπλακεί στις διαδικασίες της αναδιάρθρωσης αρνούνται ότι υπάρχει νευρικότητα σχετικά με το αποτέλεσμα του PSI, ουδείς όμως θέλει να προβλέψει σε τί ποσοστό θα φθάσει τελικά η συμμετοχή, προσθέτουν οι FT που παραπέμπουν και στις πρόσφατες δηλώσεις (στο Bloomberg) του Charles Dallara, ο οποίος επίσης απέφυγε να προβεί σε πρόβλεψεις για το ποσοστό συμμετοχής, παραδεχόμενος μόνον ότι η περιπλοκότητα της συμφωνίας έχει αναγκάσει πολλούς επενδυτές να δαπανήσουν αρκετό χρόνο για την κατανόησή της: «Κάνουν πολλές ερωτήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νταλάρα προσθέτοντας: «Είναι η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία. Και επίσης είναι περιπεπλεγμένη».
«Πολλοί επενδυτές θα πρέπει να αποφασίσουν έως την Τρίτη καθώς εξαιτίας του όγκου των διακρατούμενων ομολόγων, θα πρέπει να ενημερωθούν τα διοικητικά συμβούλια» των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
«Μπαίνουμε στο άγνωστο. Ευχόμαστε να μην πάει κάτι στραβά. Αλλά για λίγες μέρες ουσιαστικά θα πετάμε στα τυφλά», λέει ένας ακόμη «insider» των διαπραγματεύσεων στους Financial Times.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Εθνους, στην κυβέρνηση επικρατεί συγκρατημένη η αισιοδοξία για επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, ενώ σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο στόχος που θεωρείται αυτήν τη στιγμή επιτεύξιμος είναι το ποσοστό συμμετοχής να κινηθεί μεταξύ 75% και 90%.
Από την κυβέρνηση εκφράζεται ικανοποίηση για την έκκληση που απηύθυνε το IIF στους ιδιώτες πιστωτές, παράλληλα, όμως, η ελληνική πλευρά στέλνει και προειδοποιητικό μήνυμα προς τους ομολογιούχους πως αν η διαδικασία δεν στεφθεί με επιτυχία, οι επόμενες κινήσεις θα είναι «επώδυνες» για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου σε συνέντευξη στους «New York Times» εμφανίστηκε αισιόδοξος για το ποσοστό συμμετοχής αλλά δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την... επόμενη ημέρα σε περίπτωση αποτυχίας.
Οπως είπε, είναι νωρίς να υπάρχει αίσθηση για το ποσοστό συμμετοχής στο PSI, ωστόσο προσέθεσε πως είναι βέβαιος ότι στο τέλος της ημέρας οι επενδυτές κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων θα συμμετάσχουν εθελοντικά.
«Είμαστε κοντά στον στόχο για καθολική συμμετοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια υπογράμμισε πως αν το PSI δεν προχωρήσει, η επόμενη κίνηση θα είναι ακόμη πιο επώδυνη για τους ιδιώτες πιστωτές καθώς δεν θα υπάρχουν τα κίνητρα του υφιστάμενου προγράμματος.
Αγωνία έως το βράδυ της Πέμπτης
Το βράδυ της Πέμπτης κλείνει το βιβλίο προσφορών και θα γνωρίζουμε πόσοι από τους επενδυτές οι οποίοι κατέχουν ομόλογα συνολικής αξίας 177 δισ. ευρώ που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής. Εξ αυτών, ομόλογα αξίας 60 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια ελληνικών τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή των εγχώριων τραπεζών και των Ταμείων θα είναι καθολική.
Από εκεί και πέρα και ανάλογα με το τελικό ποσοστό, θα αποφασισθεί αν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) οι οποίες καθιστούν υποχρεωτική τη συμμετοχή στο «κούρεμα» και της μειοψηφίας.
Το ζητούμενο είναι η απομείωση του ελληνικού χρέους (μαζί με το «κούρεμα» των ομολόγων που διέπονται από βρετανικό και ιαπωνικό δίκαιο) να φθάσει τουλάχιστον στα 100 δισ. ευρώ, για να μην προκύψει χρηματοδοτικό κενό για την Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να καλύψουν οι χώρες της Ευρωζώνης.